Informatii si comenzi:   | 0723615002 | Solicita oferta

Blog

Avantajele si dezavantajele motoarelor electrice VW

Avantajele si dezavantajele motoarelor electrice VW
  • Postat in data de: 20-06-2019
  • De: StoAuto.ro
  • Nu exista comentarii

Vehiculele electrice au apărut înaintea motoarelor cu ardere internă în patru timpi. Robert Anderson este cel care a dezvoltat prima maşină complet electrică, ce a devenit o parte a viitorului, datorita eficienţei sale. Aceste motoare electrice transformă jumătate din energia consumată în mişcare, în timp ce rămân prietenoase cu mediul.

Motorul electric este un dispozitiv capabil să transforme energia electrică în energie mecanică, datorită câmpurilor magnetice generate fără explozii, aşa cum se întâmplă în cazul motoarelor pe benzină sau pe motorină (diesel).

Motoarele electrice sunt cele care funcţionează cu baterii, iar piaţa oferă şi posibilitatea de a utiliza combustibili FCEV, care sunt o combinaţie de hidrogen, numiţi combustibili hibrizi, aceştia fiind utilizaţi de un motor electric cu magnet permanent, similar cu cel cu combustie internă, cum este motorul pe benzină.

Cum funcţionează un motor electric?

Pentru a înţelege modul său de funcţionare, este necesar să ştim care sunt elementele care fac parte din componenţa unui motor electric. La nivel mecanic, motorul electric este mult mai simplu, pentru că are mai puţine componente. Principalele părţi sunt:

Motorul

Practic, acesta este format dintr-un stator şi un rotor asamblate într-o maşină electrică. Anumite vehicule au mai multe motoare, aşa cum se întâmplă şi în cazul celor cu invertor, capabile să recupereze energia inversată.

Portul de încărcare

Acesta este punctul de ieşire pe unde energia electrică este recepţionată din exterior, de unde trebuie să conectezi vehiculul la priză. Unele modele au un port suplimentar pentru o încărcare rapidă.

Transformatoare

Transformatoarele sunt responsabile pentru transformarea sarcinilor de energie electrică la  valorile sistemului de încărcare, pentru ca bateria să nu se deterioreze.

Baterii

Credem că nu bateria are nevoie de o definiţie. Este echivalentă cu rezervorul de combustibil al unui vehicul convenţional. Anumite maşini au, de asemenea, o baterie auxiliară pentru sistemele cu consum scăzut.

Controlor

Sarcina acestuia este de a verifica eficienţa şi siguranţa sistemului, prin gestionarea cantităţii de energie primite de motor.

Când vei apăsa pedala de acceleraţie, potenţiometrul indică valoarea cantităţii de energie care trebuie să treacă de la baterie la motor, astfel încât consumul este dat de viteza cu care circuli.

Avantajele şi dezavantajele motorizării electrice

Cele mai multe dintre dezavantajele şi îndoielile care apar în jurul ideii de a cumpăra un vehicul electric sunt din cauza bateriilor, deoarece acestea sunt încă grele şi costisitoare. În plus, ele sunt foarte scumpe, iar uneori pot depăşi chiar preţul maşinii. Din fericire, însă, inovaţiile din domeniu au rezolvat aceste probleme la VW şi la alte motoare electrice.

De asemenea, acestea au autonomie limitată şi, deşi reţeaua de sisteme de reîncărcare este destul de bine dezvoltată în Europa Occidentală, aceasta este încă insuficientă din punctul de vedere al celor mai mulţi utilizatori.

Un avantaj in favoarea motoarelor electrice este faptul că acestea sunt mai mici, mai uşoare, iar asamblarea lor este mult mai simplă decât cea a motoarelor tradiţionale. Deşi, fără îndoială, dacă vom vorbi despre avantajele reale, ceea ce face ca maşina electrică să iasă în evidenţă este nivelul ridicat de performanţă şi eficienţa energetică.

Forţa motrica este constantă, oferind un echilibru excelent şi o stabilitate mai bună pe laterale atunci când conduci o maşină sport. De asemenea, oferă o putere bună la turaţii înalte şi joase şi este capabilă să-şi genereze propria electricitate graţie opţiunilor interesante, precum frânele regenerative, care reîncarcă bateria atunci când sunt utilizate.

În ceea ce priveşte nivelul de poluare, este cel mai curat motor de pe piaţă; fără poluare atmosferică şi acustică, evitând exploatarea unor materii prime limitate, cum ar fi petrolul, şi cu un cost pe consum mult mai mic decât cel al combustibililor fosili.

Dacă vorbim despre viaţa sa utilă, un vehicul electric va parcurge de două ori mai mulţi kilometri decât unul tradiţional înainte de a se strica.

Funcţionarea unui motor electric este nouă pentru majoritatea dintre noi, obişnuiţi cu pistoanele, curelele şi alte elemente turbo. Şi dacă nu ştim foarte multe despre aceste motoare, este pentru că niciun brand nu a fost preocupat să comunice evoluţia şi transformările pe care le-a realizat.

Oricum, pentru majoritatea clienţilor, motorul este asincron sau sincron, şi refuză să se gândească măcar la motoarele electrice. Există  progrese în dezvoltarea motoarelor electrice, precum şi în gestionarea energiei şi a bateriilor, pentru a îmbunătăţi maşina electrică în fiecare an, datorită muncii specialiştilor şi cercetătorilor din domeniu.

Ceea ce este sigur este faptul că motoarele electrice sunt motoarele viitorului, deci, poţi lua în calcul ideea că, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, vei schimba motorul clasic cu unul electric. Avantajele sunt în favoarea motoarelor electrice, deci nu ai de ce să îţi faci griji.

Scrie o recenzie

* Campurile marcate cu * sunt obligatorii